Bylinky na podporu trávení rostou u vás doma i v dalekých a nehostinných oblastech

Každému se někdy stane, že to přežene s dobrým jídlem a jeho žaludek skomírá pod tíží všeho, co mu před několika minutami ještě moc chutnalo. Jak ulevit plnému žaludku a podpořit trávení? Vyzkoušejte bylinky, které si můžete vychutnat po celý rok.

Kmín a fenykl, první pomoc

Ne každý tyto dvě aromatické bylinky miluje, přesto není na škodu mít je po ruce. Například kmín lze rovnou přidávat do těžších pokrmů, aby byly snáze stravitelné, protože dokáže stimulovat tvorbu žaludečních šťáv. Potřebujete-li pomoci opravdu rychle, stačí rozžvýkat několik jeho semínek. Trávení podporuje také fenykl, který se doporučuje dávat i malým dětem. Ke klasické kachničce si sice většina z nás dá raději pivo, ale jako odpolední čaj o páté není šálek fenyklového nálevu po těžkém jídle vůbec od věci.

Lepší trávení i podpora libida v jednom

S usnadněním trávení dokážou pomoci také doplňky stravy s ryze afrodiziakální pověstí. Kromě tradičního kotvičníku, který milují zejména pánové, si můžete dopřát také jihoamerickou guaranu anebo Macu, naší řepě podobnou rostlinu, jejíž kořen obsahuje vysoké procento minerálů a vitamínů, ale i dalších látek, díky kterým je Maca považována za superpotravinu. Kromě toho je ale také výbornou bylinkou na trávení. Obsahuje totiž vysoké procento sacharidů, které zásobí organismus a pomohou jej udržet v kondici i v době, kdy pro těžký žaludek nemůžete nic sníst. Kromě toho vysoký podíl zdravých tuků činí z Macy skvělý doplněk stravy i pro ty, kteří by rádi, aby jejich tělo využilo plně všechny vitamíny a minerály ze stravy. Většina z nich je totiž právě v tucích rozpustná.

Milujete vůni libečku?

Libeček je velmi aromatická rostlina, jejíž nať je na první pohled podobná nati celerové. Jakmile ale ochutnáte, poznáte rozdíl. Libeček nejen zvýrazní chuť polévky či vývaru, ale také výborně podpoří funkci jater a žlučníku. Někteří jej milují, jiné jej nemohou ani cítit. Ke které části lidstva patříte vy? Ať již libeček milujete nebo nenávidíte, pravděpodobně vám není cizí vůně a chuť jalovce, který je mimochodem také výborným kořením k pečenému masu a zvěřině. Kromě toho je ale také skvělým pomocníkem našeho trávení. Stačí přidat pár kuliček jalovce k tučnému masu a to se nám bude trávit mnohem lépe.

Publikováno: 26. 02. 2023 / Aktualizováno: 03. 09. 2021

Kategorie: Zdraví

Autor: Barbora Ticháková