Pistáciové oříšky jako superfood? Jsou zdravější, než jste si mysleli!

Patříte mezi početnou skupinu lidí, kteří si nejen v u nás v České republice, ale také po celém světě rádi pochutnávají na pistáciových oříškách? Pak vězte, že jejich příznačná chuť není tím jediným, čím se mohou pistácie pyšnit. Obsahují totiž opravdu nepřebernou paletu látek prospěšných lidskému organismu.

Nejen vitamíny a minerály

Pistáciové oříšky jsou bohatým zdrojem vitamínů A, B, E. Zejména vitamín E je v nich pak obsažen v pro lidské tělo ideální formě a snadno se proto vstřebává. Pistácie obsahují také fosfor, vápník, selen, zinek a v hojném množství také velmi důležitý stopový prvek – měď. Zejména kombinace železa a mědi je známá svým významným protianemickým účinkem, kterým se dostává i před většinu farmaceutických přípravků. Ještě přispět tomu můžete, pokud zkombinujete pistáciové oříšky se zeleninou nebo ovocem, které vstřebávání železa podporují díky obsahu vitamínu C. Dále jsou pistácie zdrojem zdravých tuků, tedy nenasycených mastných kyselin, vydatným zdrojem energie, ale také obsahují kompletní spektrum aminokyselin, tedy dobře vstřebatelných a využitelných bílkovin. Jednou z nejčastěji vyzdvihovaných výhod pistáciových oříšků je pak jejich schopnost odbourávat škodlivý LDL cholesterol.

Samotné, v pokrmech nebo ve zmrzlině

Díky své chuti si získaly pistáciové oříšky nespočet příznivců po celém světě. Konzumují se nejen ve své přírodní podobě ale také pražené, solené, jako součást mnoha pokrmů nebo třeba hlavní ingredience pistáciové zmrzliny. Nejzdravější jsou pistácie samozřejmě co nejvíce čerstvé a co možná nejméně upravované. Není těžké posoudit, že v pistáciové zmrzlině (byť může obsahovat kousky samotných oříšků) nebude zřejmě obsaženo tolik důležitých látek, jako v čerstvých pistáciích. Stejně tak solená varianta ztrácí v příznivosti kvůli vysokému obsahu soli.

Netradičně? Pistáciové tartaletky.

Pokud vás zobání pistáciových oříšků postupně omrzelo, určitě byste na ně neměli zanevřít. Existuje nespočet receptů, ve kterých hrají důležitou roli a zároveň se zachovají jejich neuvěřitelně široké a příznivé dopady na lidský organismus. Jedním z netradičních a originálních receptů jsou například pistáciové tartaletky. Je překvapivé, jak veliké množství důležitých látek se v tak nenápadné surovině, jakou jsou pistáciové oříšky, nachází. Jejich pravidelná konzumace v dostatečném množství může předejít mnoha zdravotním problémům a posloužit i jako prevence těch nejzávažnějších onemocnění, např. některým tipů rakoviny. Pokud jste si pistácie doteď dopřávali občas a pouze na chuť, vězte, že v dostatečném množství se jedná o nefalšovaný přírodní všelék.

Publikováno: 20. 02. 2019

Kategorie: Strava

Autor: Barbora Ticháková