Kvalitní olivový olej se rozhodně nezapře aneb malá pomoc s výběrem
Obsah článku:
Chcete na svůj stůl to nejlepší? Ale jistě, mnozí vyznavači zdravého životního stylu – a samozřejmě nejen oni – se dnes zajímají o složení potravin, které mají k obědu nebo k večeři. Suroviny musí být v BIO kvalitě, cílem je zdravé jídlo bez konzervantů, s minimem chemie, přímo z lůna přírody. Vychutnat si taková jídla je balzámem pro zažívání a pohladí i duši, protože dobré jídlo šíří dál dobrou náladu. Jak vlastně poznat první třídu olivového světa? Podle čeho se orientovat při výběru, pokud nechceme udělat chybu?
Dbejte na původ oleje, důležitá je také filtrace
Pokud se ptáte, jak vybrat dobrý olivový olej, odpověď nemusí být právě jednoduchá – ale když se budete držet několika klíčových doporučení odborníků, určitě potom neuděláte chybu! Musíte mít jasno o původu, na etiketě má být jasně uvedená konkrétní země, ne onen všeříkající popis ve stylu „oleje ze zemí EU“, jenž už napovídá cosi o druhé nebo třetí lize ve světě gastronomie. Pozor také na cenu, pokud je podezřele nízká, zřejmě máte tu čest s něčím, co by si třeba německá rodina nikdy nepořídila – v těchto náročných kuchyních vyhrává jedině první jakost, kdy je olivový olej připravován odborníky, s velkou láskou k tomuto řemeslu neodmyslitelně patřící. Dobrou volbou bude určitě BIO olivový olej, u kterého máte jistotu, že byl lisován a stáčen za využití standardních postupů, bez potřeby chemických konzervantů. Mimochodem, pokud výsledný produkt krásně provoní celou kuchyni, snad ani není co řešit – stačí pár kapek a jídlo, jež připravujete, může být rázem úplně jiné. Vůně rajčat a mandlí se skvěle zkombinuje se salátem ze zeleniny nebo králičím masem, oblíbeném ve Španělsku už od dob, kdy tu vládli Iberové. Mimochodem, jedna rada na závěr, pokud vybíráte nejvyšší možnou jakost, vodítkem může být právě acidita, jinak řečeno kyselost. Ta musí být co možná nejnižší! Pokud na etiketě chybí, rada je zcela jasná. Nekupovat!Publikováno: 30. 07. 2020
Kategorie: Strava