Jaké jsou rozdíly ve složení mezi kávou s kofeinem a bez kofeinu? Jak se vlastně kofein z kávy odstraňuje?

Bezkofeinová káva je prakticky stejná jako káva běžná kofeinová s jediným rozdílem, že je z ní odstraněno téměř 98% kofeinu. Jelikož je v kávě obsaženo téměř 1 000 různých druhů chemikálií, které se podílejí na její aroma a chuti, nemá správně provedená dekofeinizace u kávy příliš velký vliv na to, jak ji budou vnímat vaše chuťové pohárky.

Co stojí za chutí kávy?

Někdo by řekl, že kofein. To ale není vše. Ve skutečnosti je v kávě obsaženo mnohem více látek, například celulóza, sacharóza, kyseliny citronová či vinná, ale také proteiny a vláknina. Všechny tyto látky je potřeba při odstraňování kofeinu z kávy zachovat, abyste zachovali to, co kávu dělá kávou. Mezi dvě nejpoužívanější metody dekofeinizace patří tzv. evropský a švýcarský proces. Oba tyto způsoby se aplikují na nepražená zelená zrna a jejich smyslem je odstranění kofeinu při současném zachování ostatních látek přispívajících k chuti a aroma. Ani po konzumaci kávy bez kofeinu se z vás tak nestane bezvládná hadrová panenka, ale dostanete do těla důležité živiny.

Evropský proces odstraňování kofeinu

Tato metoda je používána nejčastěji a spočívá v tom, že se zelená kávová zrna namáčejí ve vodě a po rozevření se promyjí v metylenchloridu, který slouží k minimalizaci negativních účinků procesu na chuť kávy. Methylenchlorid do sebe navíc pohltí kofein a po výsledném promytí kávových zrn je společně s ním odstraněn.

Švýcarská metoda

Tento způsob dekofeinizace nevyužívá téměř žádné chemikálie. Káva bez kofeinu díky němu vzniká tak, že se zrna louhují v horké vodě a kofein je poté odstraněn uhlíkovými filtry. Poté jsou zrna opět namáčena do roztoku bez kofeinu, v němž je ale zachováno aroma a vůně, které jsou opět absorbovány zpět. Tato metoda sice nevyužívá chemikálie, odstraňuje ale z kávy také aroma, za které mohou éterické oleje. Vůně a chuť takto připravené kávy tedy není úplně ideální. Ke zpracování touto metodou se hodí více odrůda Arabica. Jestliže ale víte, jak připravit kávu, vykouzlíte chutný náboj z obou kávových odrůd.

Jak je to se živinami v kávě bez kofeinu?

V kávě s kofeinem je poněkud více antioxidantů, tedy látek pohlcujících volné radikály, které způsobují stárnutí. Rozdíl však není tak výrazný. V bezkofeinové kávě zůstávají zachovány také další látky, jako například draslík, niacin, magnézium či vitamíny skupiny B.

Publikováno: 08. 05. 2021

Kategorie: Strava

Autor: Barbora Ticháková