Jak udělat zdravý oběd

Zdravý životní styl je vždy spojený se zdravou stravou. Chcete ve svém životě změnu? Pokud ano, začněte s ní hned. Zde je tip, jak udělat zdravý oběd. A to za předpokladu, že bude zároveň i chutný.

Když maso, tak jenom libové

Zdravý životní styl nemusí být založený jenom na konzumaci ovoce a zeleniny. Ani masu se nemusíte vyhýbat. Pokud hledáte recept, jak udělat zdravý oběd, je dobré si pamatovat, že by maso nemělo být tučné. Dobře vyhovuje nejenom kuřecí a krůtí, ale může to být také vepřová kýta. Osvědčeným dobrým tipem jsou také ryby. A je jedno, zda jde o ryby mořské, nebo sladkovodní. Pořídit je dnes už není žádným problémem. Jsou dostupné i ve větších supermarketech.

Jenom zdravé formy přípravy

Na fritézu raději zapomeňte. Stejně tak zapomeňte na pánev a několikacentimetrovou vrstvu oleje. Zdravý oběd by měl být založený na správné přípravě. Sem patří třeba vaření, nebo dušení. Pokud se obáváte toho, že jídlo bude takzvaně mdlé, můžete zkusit i další postupy. Třeba klasické pečení v troubě, nebo grilování. Plynový gril a nejlépe žádný olej – to je kombinace, která je také jistotou zdravé přípravy.

Jakou přílohu?

Hledáte vhodnou přílohu k masu? Aby byla zdravá a přitom chutná? Zkuste alternativy těch klasických. Pokud těstoviny, tak celozrnné. Když rýži, tak raději hnědou. Brambory zase doporučíme konzumovat se slupkou. Bát se ale nemusíte ani nejzdravějších variant příloh, jako je třeba bulgur, nebo pohanka. Příprava je jednoduchá a chuť je velmi dobrá.

Na zeleninu nezapomínejte

Můžete ji přidat k jídlu ve formě menší oblohy, nebo z ní můžete připravit zeleninový salát. Stane se tak chutným doplňkem vašeho oběda, pomůže vás zasytit a zároveň tělu dodáte potřebné minerály a také vitamíny. A tím naše rady, jak udělat zdravý oběd, který vám bude zároveň i chutnat, končí. Popřejeme dobrou chuť!

Publikováno: 20. 02. 2018

Kategorie: Strava

Autor: Barbora Ticháková