Jak správně nabrousit nůž pomocí brusného kamene?

Brusné kameny představují nástroj pro jemné a efektivním ostření. Vyrábí se z kombinace abrazivních drtí a vybrat si můžete jemnou zrnitost (pro broušení) nebo hrubou (pro ostření). Jsou k dostání v různých velikostech a typech.

Jak začít? Před použitím ponořte kámen do vody. Vytáhněte ho až poté, kdy z něj přestanou vycházet vzduchové bubliny (běžnému kameni to zpravidla trvá čtvrt hodiny, keramické brusné kameny jsou připraveny za  3-5 minut). Následně kámen vytáhněte a umístěte na rovnou neklouzavou podložku (hrubou stranou směrem nahoru).

Samotné broušení probíhá tak, že čepelí nože přejíždíte plynulým pohybem po kameni, přičemž nůž jemně přesouvejte od paty ke špičce. Optimální úhel pro ostření je 14°. V případě japonských nožů pak dodržujte úhel 10° a tento úhel neměňte. To, že úhel udržujte lze kontrolovat také podle stejného zvuku zvuku. Jakmile provedete několik opakování, kámen obraťte jemnější stranou směrem nahoru a pusťte se do broušení z této strany. Jemnou stranou dobrousíte případné nerovnosti a odstraníte zbylou ocel. Ve finále opláchněte čepel nože v horké vodě a osušte jej utěrkou.

Pakliže máte strach, abyste nůž drželi při broušení správně, pořiďte si slider – pomocníka na broušení s přednastaveným úhlem. Garantuje dodržování správného úhlu po celou dobu broušení.

Kdy brousit a kdy ostřit?

Pravidelné broušení a ostření nožů patří k rutinní péči o nože všeho druhu – kuchyňské, outdoorové i řezbářské nože. V čem však spočívá rozdíl mezi broušením a ostřením?

Broušením udržujeme vybroušené ostří a zarovnáváme miniaturní zoubky a trhlinky v čepeli. Neodstraní však ocel z čepele. Broušení je možné provádět často, třeba po každém použití. Proces ostření je komplexnější, odebírá ocel z čepele nože a vytváří nový okraj. Z tohoto důvodu je vhodné ostřit jen jednou a v případě častého používání nejvýše dvakrát za rok. Budete-li své nože udržovat v top stavu a pravidelně je brousit, nebudete je muset ostřit.